INVESTIGIMI/ Si po falimentojnë fermerët që mbjellin grurë nga çmimet e fiksuara prej ‘Kartelit të miellit’

Në një vëzhgim të kryer nga emisioni “Fiks Fare” në fshatrat e Lushnjës, u dokumentua se si çmimi i grurës është ulur dramatikisht. Në krahasim me vitin e kaluar, ku çmimi arriti në 54 lekë për kilogram, këtë vit çmimi maksimal është 28 lekë për kilogram. Disa firma, të cilat u gjobitën nga Autoriteti i Konkurrencës për shkak të veprimit si kartel, po blejnë grurë me të njëjtin çmim prej 28 lekësh për kilogram.

Në vitin e kaluar, Ministria e Bujqësisë inkurajoi fermerët që të mbillnin grurë duke ofruar subvencione prej 30 mijë lekësh për hektar. Megjithatë, fermerët në zonën e Lushnjës shprehin shqetësimin e tyre për shkak të uljes së çmimit të grurit, duke theksuar se janë në prag të falimentimit. Gazetarët e “Fiks Fare” intervistuan disa fermerë të cilët treguan se, me çmimin aktual, ata dalin në humbje pasi kostot e mbjelljes dhe prodhimit janë më të larta.

Ky vëzhgim tregoi se fermerët në zonën e Lushnjës po përballen me një situatë alarmante. Ata akuzojnë firmat që blejnë grurë në mënyrë të koordinuar dhe fiksojnë çmimet, duke shkaktuar probleme serioze për fermerët e vegjël. Deputeti Erion Braçe, në një intervistë për “Fiks Fare”, përmendi disa nga firmat e përfshira në këtë veprimtari të paligjshme, si Agro Blend, Bloja, Miell Tirana dhe Atlas.

Autoriteti i Konkurrencës ka ndërmarrë masa ndaj këtyre firmave në vitet 2021 dhe 2022 për shkak të fiksimin e çmimeve të grurit dhe miellit.

Kjo situatë e çmimeve të ulëta të grurës ka sjellë një situatë shqetësuese për fermerët e Lushnjës, të cilët po përballen me humbje financiare. Qeveria dhe institucionet relevante duhet të ndërhyjnë për të mbrojtur interesat e fermerëve dhe siguruar që çmimet e drejta të aplikohen në tregun e grurit.

Publikuar nga Publik Media